6 Kasım 2017 Pazartesi

“EĞİRDİR VE KOVADA’ DA SONBAHAR- KIŞ” FOTOĞRAF YARIŞMASI ŞARTNAMESİ


EĞİRDİR VE KOVADA’ DA SONBAHAR- KIŞ” FOTOĞRAF YARIŞMASI ŞARTNAMESİ





“EĞİRDİR VE KOVADA’ DA SONBAHAR- KIŞ”
FOTOĞRAF YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

 1. Yarışmanın Adı
“Eğirdir ve Kovada ‘da Sonbahar- Kış Fotoğraf Yarışması”

 2. Amaç
Göller   Bölgesinin en güzel kentlerinden biri olan, aynı zamanda bir turizm kenti de olan Eğirdir’in turistik yönlerinin, doğal güzelliklerinin, el sanatlarının, zanaatkarlarının belgesel tespitini yaparak kente dair nitelikli ve sanatsal  bir görsel bellek oluşturmak; Eğirdir ve Kovada Gölü’nün tanıtımına katkı sağlamak; yarışma yoluyla üretilen eserlerin gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak; farklı şehirlerden gelecek fotoğraf dostlarını buluşturmak, kaynaştırmak ve bu sayede fotoğraf sanatının tanıtılmasına, yaygınlaşmasına katkıda bulunmak; yerel halkta fotoğraf sanatına ilgi / farkındalık oluşturmak ve fotoğraf yarışması  sonucunda seçilen eserleri Eğirdir Kaymakamlığı ve Eğirdir  Belediyesi fotoğraf arşivine kazandırmaktır.
 Başka bir deyişle; Fotoğraf kültürünü yaygınlaştırmak, her mevsim Eğirdir ilçesinin değişimi ve sahip olduğu tüm güzelliklerini fotoğraf sanatçılarının bakış açısıyla gözler önüne sermektir.

3. Yarışmanın Organizasyonu:
Bizim Eğirdir Platformu Fotoğraf Yarışması  “Eğirdir Ve Kovada’ da Sonbahar- Kış”, adıyla düzenlenmektedir ve yürütücülüğü de Bizim Eğirdir Platformu ile Isparta Sanat ve Fotoğraf Derneği ISFODER gerçekleştirilecektir. Bizim Eğirdir Platformu, bu şartnamede “BEP” olarak anılacaktır

4 . Yarışma Kategori/Bölümleri
Yarışma Sayısal (Dijital) kategoride ve Renkli veya Siyah-Beyaz fotoğraf olmak üzere tek bölümlüdür. Renkli veya Siyah-Beyaz fotoğraflar bir arada değerlendirilecektir.

5. Genel Katılım Koşulları
5.1 Yarışmaya katılım ücretsizdir.
5.2 Yarışma; amatör veya profesyonel, fotoğrafa meraklı herkese açıktır. Seçici Kurul Üyeleri, Düzenleme Kurulu Üyeleri, Yarışma Sekreterleri ve bu kişilerin birinci derece yakınları ile Düzenleme Kurulu’nca organizasyonda görevlendirilecek kişiler katılamazlar. Yarışma bu maddede belirtilen kişiler dışında, 18 yaş üzeri tüm amatör ve profesyonel fotoğrafçılara açıktır.
5.3 Daha önce ya da bu yarışmayla eş zamanlı yapılan bir yarışmada ödül almış fotoğraflar ile bu fotoğrafların kadraj farklılığı içeren görüntüleri ve/veya bir kısmının kroplanmasıyla oluşturulan fotoğraflar ile renk değişiklikleri yapılarak üretilmiş fotoğraflar yarışmaya katılamaz. Fotoğrafın, sergilenmiş ve fotoğraf yarışması organizasyonu dışında yayınlanmış olması ise yarışmaya katılım açısından engel teşkil etmez. Anılan fotoğrafın, bu yarışmadan önce veya bu yarışmayla eş zamanda yapılan herhangi bir yarışmada ödül almış olduğunun ortaya çıkması durumunda, katılımcı hakkında kural ihlali işlemi uygulanır.
5.4 Her bir katılımcı yarışmaya en fazla 5 (Beş) adet fotoğraf ile katılabilecektir.
5.5 Fotoğraflara renk, keskinlik, toz alma gibi bazı işlemler yapılması, kontrast ayarları, kabul edilebilir oranda fotoğrafik müdahalelere müsaade edilir. Fotoğrafın belgesel yapısı değiştirilmemiş olmalıdır. Bu konuda jürinin kanaati esastır.
 5.6 Cep telefonu ile çekilen fotoğraflar; HDR (High Dynamic Range) ve insanlı veya drone vb insanız hava araçlarıyla çekilen fotoğraflar yarışmaya kabul edilir. Fotoğraf çekimi için insanlı veya drone vb insansız hava araçlarının kullanımına ilişkin tüm izin ve sorumluluklar katılımcıya aittir. Birden fazla fotoğrafın yan yana getirilip üretilmesiyle oluşturulan panoramik fotoğraflar ancak aynı zaman zarfında çekilen gerçek görüntülerin kullanılması koşuluyla yarışmaya kabul edilir.
5.7  Gönderilen fotoğrafların tamamı yarışmacı tarafından çekilmiş olmalıdır. Başkasına ait görüntülerin olduğu gibi veya kısmen kullanılması durumunda ortaya çıkabilecek telif hakkı ihlallerinin tüm hukuki sorumluluğu katılımcıya aittir.
5.8 Yarışmaya gönderdiği fotoğraf üzerinde, yapıt kendisine ait olmadığı halde kendisininmiş gibi göstermeye ve değerlendirme kurulunu yanıltmaya yönelik her türlü müdahale ve değişikliği yapan kişi hakkında kural ihlali işlemi uygulanır.Aksine davrananlar yarışmadan diskalifiye edilecektir.
5.9  Fotoğrafların içeriğinden, fotoğrafta yer alan şahıs ve tüzel kişiliklerden fotoğrafçı sorumludur. İçerikte yer alan insanlar, şirket ve markaların olumsuz ve olumlu durumları tamamen fotoğrafçının hukuki sorumluluğundadır, BEP ortaya çıkacak hukuki/ticari sorunlarda taraf değildir. Yarışmacı fotoğraf gönderirken bu koşulları kabul etmiş sayılır.
5.10
 Katılımcının kendisinden istenen gerekli bilgileri sunmaması, fotoğraf makinesi ile çekilen orijinal dosyayı vermemesi veya problemin çözümüne yönelik yarışmayı düzenleyen kurum ile iş birliğine girmemesi durumunda katılımcı, kural ihlali yaptığı gerekçesi ile adı her şekilde teşhir edilir. Yarışmaya gönderilen fotoğrafların EXIF verilerinin muhtemel soruşturmaları kolaylaştırmak için bozulmamış olarak tutulması tavsiye edilmektedir.
5.11 Kural ihlali yapan katılımcının ödül, unvan ve her türlü kazanımları geri alınır. Ödül verilmişse katılımcının ödülü iade etmesi gerekir. Yalnızca ödül gurubunda boş bırakılan ödül sıralaması kaydırma yapmak suretiyle yeniden belirlenir. Fakat yarışma sonrası satın alma yapılacağı için sergileme sıralamasında değişlik ve ilave yapılmayacaktır.
5.12 Yarışmaya eser gönderen katılımcılar yarışma şartnamesini ve yarışma kurallarına uymayı peşinen kabul, beyan ve taahhüt etmiş sayılırlar. Şartnameye uymayan katılımcılar yarışma dışı bırakılacaktırlar.
5.13 BEP; ödül ve sergileme almayan fotoğraflardan dilediği kadarını sergileme bedeli kadar bir bedel ödeyerek satın alabilir. BEP, ödül ve sergileme kazanan ve satın alma uygulanan fotoğrafların üzerinde işlem yapılmamış asıl/ham dosyalarını katılımcıdan isteyebilir.
5.14 Yarışma sonuçları BEP’ın  https://bizimegirdirplatformu.blogspot.com.tr/
mahalli idare üye Eğirdir Belediyesi’nin www.egirdir.bel.tr ve Eğirdir Kaymakamlığının http://www.egirdir.gov.tr  web adresi sitelerinde ilan edilecek; ayrıca tüm ödül ve sergileme kazanan katılımcılara telefon ve/veya e-posta yoluyla bildirilecektir.

6. Yayın-Telif (Kullanım) Hakları ve Diğer Koşullar
6.1 Katılımcı, ödül (derece, mansiyon) alan, sergilenmeye hak kazanmış ve satın alma uygulanmış olan fotoğraflarının Eğirdir Kaymakamlığı ve Eğirdir  Belediyesi’ne, yayınlarında isminin kullanılması şartıyla münhasır bir kullanım hakkını verdiğini peşinen kabul ettiğini ve buna bağlı olarak gerek Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, gerekse diğer ilgili mevzuat gereğince ödül (derece, mansiyon) alan, sergilenmeye hak kazanmış ve satın alma uygulanmış olan eserinin/eserlerinin çoğaltma, işleme, temsil, umuma iletim ve yayımlanma haklarının kullanımı için Eğirdir Kaymakamlığı ve Eğirdir  Belediyesi’ne izin/ muvafakatname verdiğini kabul eder. Bu şekilde kullanılan eserler için, eser sahibi sonradan verdiği izni kesinlikle geri almayacağını ve eserin yukarıdaki şekilde kullanılmasını engellemeyeceğini veya bu izin /muvafakatname için herhangi bir telif hakkı veya maddi, manevi talepte bulunmayacağını gayri kabili rücu kabul, beyan ve taahhüt eder.
6.2 Bu eserlerin kullanım hakları süresiz olarak Eğirdir Kaymakamlığı ve Eğirdir  Belediyesi ve eser sahibinin olacaktır.
6.3 Eğirdir Kaymakamlığı ve Eğirdir  Belediyesi bu eserleri kurum basılı ve görsel yayınlarında, web sitesinde duyuru ve tanıtım amaçlı olarak, eser sahibinin ismini belirterek kullanabilecektir (Fotoğraflar ile kolaj vb grafik düzenlemeler yapılması durumunda ise eser sahibinin ismi kullanılamamaktadır). Öte yandan eser sahibi, eserlerin 3. kişilerce bu madde kapsamına aykırı şekilde kullanılması sebebiyle Eğirdir Kaymakamlığı ve Eğirdir  Belediyesi’nin  hiçbir sorumluluğu olmayacağını peşinen kabul etmiş sayılır.
6.4 Ödül (derece, mansiyon) alan, sergilenmeye hak kazanmış ve satın alma uygulanmış fotoğraflar hakkında herhangi bir şekilde oluşabilecek hukuki süreçlerden Eğirdir Kaymakamlığı ve Eğirdir  Belediyesi ve Düzenleme Kurulu sorumlu tutulamaz. Bu sorumluluk tamamen fotoğrafçıya aittir.
6.5 Fotoğraf yarışmasının  sonucunda ödül (derece, mansiyon) alamayan ve sergilenmeye hak kazanamamış fotoğraflardan biri veya birkaç tanesi, Eğirdir Kaymakamlığı ve Eğirdir  Belediyesi tarafından gerek görüldüğü takdirde, fotoğraf sahibine sergileme bedeli kadar (250.- TL) bir satın alma bedelinin ödenmesi kaydı ile satın alınarak Eğirdir Kaymakamlığı ve Eğirdir  Belediyesi’nin fotoğraf arşivine kazandırılacaktır ve bu fotoğraflar için de yukarıda belirtilen 6.madde hak ve koşulları geçerli olacaktır.

7. Fotoğrafların İsimlendirilmesi ve Teslim Edilmesi
7.1 Teslim edilecek fotoğrafların isimleri katılımcının rumuzu ile işaretlenecektir
7.2 Birden fazla fotoğrafla yapılacak başvurularda fotoğrafa sıra numarası verilmeli, rakam ve hafler arasında alt çizgi (_) kullanılmalıdır.  (Örnek: Azj_025_1, Azj_025_5 …)• Her bir fotoğraf dosyasının ismi maksimum 20 karakter olmalıdır. İsimlendirmede Ç, Ğ, İ, Ö, Ş, Ü, ç, ı, ğ, ö, ş, ü harfleri ve noktalama işaretleri kullanılmamalıdır. Alt çizgi ( _ ) kullanılabilir.
7.3 
Yarışmaya katılacak fotoğraflar, jpg/jpeg formatında, 150-300 dpi çözünürlükte, 8-12 sıkıştırma kalitesinde kaydedilmeli ve dosyaların boyutları 2 Mb'den az olmamalı, 5 Mb’yi de geçmemelidir. Fotoğrafçı bu konuyu test ederek fotoğrafını göndermelidir.
7.4 Fotoğraflar, paspartusuz ve kenar boşluksuz olmalıdır. Fotoğraf üzerinde katılımcının kimliğine ilişkin isim, logo, tarih vb bilgiler bulunmamalıdır.
7.5 Ödül ve sergileme alan ve satın alma uygulanan fotoğrafların hiçbir şekilde müdahale edilmemiş orijinal dia pozitif, negatif ya da dijital dosyaları incelenmek üzere istenildiğinde yarışma kuruluna gönderilebilecek şekilde hazır olmalıdır.
7.6 Yarışmacıların bu şartname hükümlerine sonradan itiraz hakkı yoktur.
7.7Eserlerin yüklenmesinden kaynaklanabilecek olası sorunlar için BEP ve Eğirdir Belediyesi sorumlu olmayacaktır.
7.8 Seçici Kurul maddelerde belirtilen şartlara uymayan fotoğrafları açıklama yapmadan yarışma dışı bırakabilir. Açıklanan maddelerde belirtilen durumlar hususunda, seçilecek fotoğraflara itirazlar olması halinde Seçici Kurul’un kanaati esastır.

8. Diğer Hususlar
8.1  Düzenleme Kurulu, etkinlik sırasında elde olmayan nedenlerden dolayı oluşabilecek sorunların ve belirsizliklerin çözümünde gerekli gördüğü durumlarda program akışında revizyonlar yapabilir ve yine elde olmayan nedenlerden dolayı oluşabilecek sorunlardan dolayı Fotoğraf Yarışmasının  ertelenmesine karar verebilir. Düzenleme Kurulu, program akışı revizyonları ve erteleme gibi durumlarda uygulanacak yöntemleri ve kuralları belirleme hakkına sahiptir.
8.2 Yarışma sonuçları Eğirdir Kaymakamlığı ve Eğirdir Belediyesi web sitesinden,“Eğirdir ve Kovada’ da Sonbahar- Kış Fotoğraf Yarışması”  facebook sayfasından duyurulacaktır. Ödül alan eserler sosyal medya (Facebook, instagram, twitter) hesaplarında yayınlanacaktır.
8.3 Yarışma sonucunda ödül ve sergileme alan eserlerden oluşan bir sergi açılacak ve organizasyonun belirleyeceği ileri bir tarihte sergi açılışı ve ödül töreni birlikte yapılacaktır. Sergi açılışı ve ödül töreni programı katılımcılara beyan ettikleri iletişim bilgileri ve sosyal medya aracılığıyla duyurulacaktır.
8.4 Yarışmada ödül, mansiyon ve sergileme alamayan ve satın alma uygulanmayan fotoğraflar iade edilmeyecek, sistemden silinecektir.
8.5 Şartnamede belirtilen ödül, sergileme ve satın alma bedelleri yarışma sonuçları açıklandıktan en geç 2 (İki) ay sonra, hak sahiplerinin e-posta ile bildirecekleri kişisel banka hesap/IBAN numaralarına Düzenleme Kurulu tarafından gönderilecektir. Hak sahibinin kişisel hesap/IBAN numarasını ve/veya Düzenleme Kurulu’nca istenebilecek belge ve bilgileri bildirmemesi durumunda ödül bedeli, sonuçların açıklandığı tarihten itibaren 1 (bir) yıl sonunda zaman aşımına uğrar. Zaman aşımı durumunda hak sahibinin ödül, telif vb herhangi bir talebi olamaz.
8.6 Şartnamede belirtilmeyen konularda ya da olası uyuşmazlıklarda Düzenleme Kurulu ve Jüri üyelerinin kararları geçerlidir. Katılımcılar yarışmaya katılmakla bu maddeleri ve çıkabilecek kararları kabul etmiş sayılırlar.
8.7 Katılımcılar; “Eğirdir ve Kovada’ da Sonbahar - Kış Fotoğraf Yarışmasına ” eser göndererek yarışma koşullarını okumuş ve kabul etmiş sayılırlar. 

9. Konaklama
9.1 Otel, pansiyon vb. yerlerde kalmak isteyen katılımcılar konaklama ücretlerini kendileri karşılayacaklardır ve rezervasyonlarını kendileri yapacaklardır.



10. Yarışma  Takvimi ve Programı
• Yarışmanın Başlama Tarihi : 11 Kasım 2017 Cumartesi
• Son Katılım Tarihi : 30 Mart 2018 Saat : 23:59
• Seçici Kurul Toplanma Tarihi:7-8 Nisan 2018
• Sonuç Bildirim Tarihi : 16 Nisan 2018
• Ödül Töreni ve Sergi Tarihi : ( Turizm Haftası )  (Nis Otel Eskiciler Konağı
Ödül töreni ve sergi tarihinde olası değişiklikler https://bizimegirdirplatformu.blogspot.com.tr/
 adresinden duyurulacaktır.)

10.1 Düzenleme Kurulu
Başkan : Abdullah AKDAŞ – Eğirdir Kaymakamı
Üye : Ömer ŞENGÖL - Eğirdir Belediye Başkanı
Üye : Çetin MEYDAN - Bizim Eğirdir Platformu Başkanı
Üye : Mahmut TOPRAK – ISFODER Başkanı
Üye : Mehmet ÇELİK – KÜÇODER Başkanı
Üye : Cemrayaz ÖZDOĞAN – Nis Otel Eskiciler Konağı İşletmecisi
Üye : İbrahim AĞARTAN – Ağartan Grup Otelleri Gn. Md
Üye : Mehmet DEMİREL – Nis Otel Esiciler Konağı Gn. Md.
Üye : Emrah ÇELİK – Eğirdir Belediyesi Basın Bürosu

NOT: Düzenleme kurulu gerekliği gördüğü takdirde etkinlik programında değişiklikler yapabilir.

10.2 Seçici Kurul:
Başkan : Prof.Dr. Ali Muhammet BAYRAKTAROĞLU Trakya Üni. Öğretim Üyesi
Üye : Cihan KARACA - 
EFİAP/g Fotoğraf Sanatçısı
Üye : Adem AĞUŞ - 
AFİAP -  Fotoğraf Sanatçısı
Üye : Mahmut TOPRAK – 
ISFODER Başkanı
Üye: Mehmet ALTINAY – Fotoğraf Sanatçısı
(Seçici Kurul, en az üç üye ile toplanabilir.)

11. Ödüller/Sergileme-Satın Alma
• Eş değer Ödül ( 3 Adet)  : 3000 TL
• Mansiyon ( 3 Adet)  : 1000 TL
• Sponsor ÖzelÖdül ( 1 Adet)           : 1000 TL
• Drone Özel Ödül ( 1 Adet)               : 500 TL
  (Drone ile çekilmiş bir fotoğrafa verilecektir.)
• Sergileme (50 adet) : 250 TL
• Satın Alma 250 TL (Organizasyonun belirleyeceği sayıda)

12. Eserlerin Gönderilmesi :
13.Değerlendirme:
13.1 Seçici kurul yarışmaya gönderilen eserleri Eğirdir ilçesi ve Kovada  Gölü Milli Parkı’nın  tanıtımı açısından dikkate alarak, şehrin kültürel, doğal, tarihi özelliklerini ve sosyal yaşamı vurgulama yönüyle ele alacak aynı zamanda bu eserleri sanatsal ve estetik yaklaşımla değerlendirecektir. Bu nedenle; seçici kurul değerlendirmeye aldığı eserlerde mekan vurgusu, yaratıcı bakış açısı, doğallıktan uzaklaşılmaması (aşırı yapay kurgu vb. içermeyen),fotoğrafın teknik ve estetik yönlerini barındırması gibi nitelikleri arayacaktır.
13.2 Katılımcılar hem fotoğraf makinaları hem de Drone ile çektikleri fotoğraflarını bir arada gönderebileceklerdir. Drone ile çekilmiş görüntülerden seçici kurulun belirlediği yalnızca 1 (Bir) eser Drone Özel Ödülüne layık görülerek ödül gurubuna girebilecektir. Seçici kurul Drone ile çekilmiş görüntülerden uygun gördüklerini sergileme gurubuna layık görebilir. Düzenleyici kurum uygun gördüğü taktirde Drone ile çekilmiş ancak ödül ve sergileme gurubuna girememiş görüntülerden uygun bulduklarına satın alma gerçekleştirebilir.
"Değerlendirme sonrası , elinde gönderdiği eserin RAW formatı olmayan (Jpeg vs.) Drone aracı RAW formatını desteklemeyen katılımcılar ihtiyaç duyulması halinde incelenmek üzere fotoğraf makinası ve Drone ile çekmiş olduğu görüntünün müdahale edilmemiş ham halini göndermekle yükümlüdür."
13.3 Seçici kurul ayrıca ödül gurubunda yer alan eserlerin neden seçildiğini ortak gerekçeli bir karar ile yazılı tutanak şeklinde düzenleme kuruluna sunacaktır. Bu gerekçeli karar sonuçların açıklanması sırasında eserlerle birlikte sosyal medyada yayınlanacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

II. Uluslararası Posta Sanatı Sergisi Eğirdir'de Açıldı

II. Uluslararası Posta Sanatı Sergisi Eğirdir'de Açıldı Sergiye, 22 ülkeden 140 sanatçı katılırken 200’ün üzerinde eser ...