21 Kasım 2018 Çarşamba

BEP fikir sundu, Eğirdir Kaymakamlığı uygulamaya koydu...



Sorkuncak Köyü Lavanta Kokacak…
        Bizim Eğirdir Platformu (BEP) yöneticilerinden Mehmet Demirel'in fikir babası olduğu, Eğirdir Gölü çevresinin lavanta bahçeleriyle süslenmesi projesi hayata geçti. Eğirdir Gölü'nü kuşbakışı gören arazi lavantalarla süslendiğinde ilçemizin önemli turizm merkezlerinden biri olacak.
        Eğirdir Kaymakamlığı, Eğirdir Orman İşletme Müdürlüğü, Eğirdir Orman Fidanlık Müdürlüğü, Eğirdir Tarım ve Orman Müdürlüğü, Sorkuncak Köyü Muhtarlığı işbirliğinde; Gökbelen Mevkiinde 100 dönüm araziye 55 bin adet lavandin (intermedia) cinsi Lavanta fidelerinin dikimine başlandı.
        Sorkuncak Köyü Gökbelen Mevkiinde Hazine'ye ait 100 dönüm çalılık ve makilik alan, Eğirdir Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Lavanta bahçeleri için tahsis edildi. Dikimi yapılan Lavandin cinsi Lavanta fidelerinin bakımı, yaklaşık 3 yıl boyunca Eğirdir Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yapılacak.
        Eğirdir Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerince temizlenip taraklanan arazide lavanta dikimleri  bugün düzenlenen törenle başladı.
        Lavanta Dikim Törenine; Kaymakam Abdullah Akdaş, Eğirdir İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Can Serhan Altay, Eğirdir Tarım ve Orman İlçe Müdürü Uğur Turgut, Orman İşletme Müdürü Zafer Korkmaz, Orman İşletme Şefi İzzet Akgün, BEP Başkanı Çetin Meydan, Üyeler; Mehmet Demirel ile İbrahim Ağartan, Eğirdir MAREM Müdürü Şerif Özongun, MAREM Lavanta Uzmanı Hasan Aslancan, Möy Muhtarı İbrahim Eroğlu, Eğirdir Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü mühendisleri, Orman İşletme Müdürlüğü orman mühendisleri ve köy halkı katıldı.
        Törende lavanta dikimi konusunda bilgi veren Orman İşletme Müdürü Zafer Korkmaz: “Bölgemizde gelir getirici tür çalışması kapsamında Lavanta ağaçlandırması yapıyoruz. Bu yıl 50 bin adet lavanta ile başlayacağız, ileriki yıllarda da çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
        Kaymakam Abdullah Akdaş da bu projeden oldukça memnun olduğunu belirterek şunları ifade etti: “Bizim Eğirdir Platformu üyeleri arkadaşlarımız beni ziyaret ettiklerinde Kuyucak’ta lavanta var da niye Eğirdir’de yok dediklerinde biz de yapabilir miyiz diye düşünmüştük. Bugün yaklaşık 100 dönüm araziye 55 bin lavanta fidanını bugün, yarın, öbür gün arkadaşlarımız toprakla buluşturacaklar. Ben inanıyorum ki bu oluşum Eğirdir Turizminin geleceği için çok önemli. Eğirdir görsel peyzaj değerleriyle önemli bir ilçe. Buna ilave olarak mor renkli bir destinasyonun buraya girmesi harika bir alternatif turizm imkanı sunacak. Sorkuncak Köyümüz 850 nüfusa sahip bizim en büyük köylerimizden ve en çalışkan köylerimizden bir tanesi. Ben inanıyorum ki buranın etrafındaki vatandaşlarımız da burayı gördükten sonra her yer lavantaya dönüşecektir. Lavanta alanımız ne kadar genişlerse bizim de potansiyelimiz o kadar artar. Bununla birlikte Restaurantlar, kafeler, oteller olabilir. Memleketimize, Sorkuncak Köyümüze, hayırlı uğurlu olsun. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
        Sorkuncak Köyü Muhtarı İbrahim Eroğlu, köylerinde gül ve safran bahçelerinin bulunduğunu, Gökbelen mevkiinde göl manzaralı lavanta bahçelerinin de oluşmasıyla, önümüzdeki yıldan itibaren turizmde hareketlilik yaşanmaya başlanacağını ifade etti.
Lavanta Fideleri Toprakla Buluştu
        Konuşmaların ardından Kaymakam Abdullah Akdaş ve beraberindekiler hazırlanan alana ilk lavanta fidelerini dikerek hayırlı olması temennisinde bulundular.
        Son günlerde alternatif bir turizm kaynağı olan Lavanta bahçeleriyle Sorkuncak Köyümüz de fotoğraf sanatçılarının, doğaseverlerin, evlenecek çiftlerin düğün fotoğrafı çektirdiği bir mekan haline gelecektir.

EMEL TURAN KARTAL

II. Uluslararası Posta Sanatı Sergisi Eğirdir'de Açıldı

II. Uluslararası Posta Sanatı Sergisi Eğirdir'de Açıldı Sergiye, 22 ülkeden 140 sanatçı katılırken 200’ün üzerinde eser ...